вівторок, 5 грудня 2017 р.

Все про ейдетику

Ейдетика для всіх: вправи для розвитку пам’яті дитини

Курси з ейдетики – задоволення не з дешевих, проте не обов’язково платити, адже займатися можна самостійно і абсолютно безкоштовно.
ВПРАВА ДЛЯ НАЙМОЛОДШИХ
Запропонуйте дитині перед тим, як вийдете на прогулянку, назвати всі деталі гардеробу, які їй знадобляться. Називати їх потрібно саме в послідовності вбирання. Коли виконуватимете цю вправу вперше, одяг дитині можна показати, проте наступного разу малюк зможе розповісти про нього просто з уяви. Цей момент і є визначальним для тренування пам’яті.
РОЗВИТОК ЗОРОВОЇ ПАМ’ЯТІ
Придбайте кілька наборів з картками, на яких зображені різні предмети та істоти – тварини, птахи, посуд тощо. Запропонуйте дитині вибрати 10 карток та, дивлячись на них, скласти оповідання, у якому слід згадати усі 10 зображень. Така вправа сприятиме розвитку не лише пам’яті, а й мовлення.
РОЗВИТОК ОБРАЗНОГО МИСЛЕННЯ
Назвіть дитині будь-яких 5 слів (згодом кількість збільшуйте) і складіть з ними речення. Чим фантастичнішим воно буде, тим швидше дитина запам’ятає запропоновані слова. До прикладу: ворона, дзеркало, сережки, вовк, каша. «Ворона дивилася у дзеркало, милуючись сережками, а потім запросила у гості вовка й пригостила його кашею».
ЗАПАМ’ЯТОВУЄМО ЦИФРИ
Для того, щоб дитина легко запам’ятала цифри, слід пов’язати їх вигляд з тим чи іншим образом або асоціацією. Наприклад, цифра “4” схожа на перекинутий стілець, “8” – на окуляри або два бублики. Цифру “2” можна асоціювати з лебедем, “6” – з навісним замком, “7” – з кочергою тощо.
ПЕРЕКАЗ ТЕКСТУ
Для запам’ятовування тексту використовують піктограми – малюнки, які містять певну інформацію. Наприклад: “У білочки день народження, до неї прийдуть гості (малюнок торта зі свічкою). Вона захотіла спекти торт, але у неї закінчилося борошно (перекреслений мішечок). Вона пішла у магазин, але він був зачинений (навісний замок)”. Розглядаючи свої малюнки, дитина пригадає зміст тексту.
ЧАСТИНИ МОВИ
Розкажіть школярам про велику країну під назвою Морфологія. У Першому будинку мешкають іменники. На Першому поверсі – істоти та неістоти. На Другому – назви власні та загальні, на Третьому – іменники однини та множини, але вони розташовані у 4 кімнатах: у Першій– іменники однини чоловічого роду, у Другій – жіночого роду, у Третій – середнього роду, а в Четвертій – множинні, які не належать до жодного роду.

ЗАПАМ’ЯТОВУЄМО РУХИ
Вигадайте послідовність простих рухів, домовившись, що це таємничий танець улюбленої героїні (чи героя). Роблячи крок уперед, вона підходить до вікна, далі, побачивши, що прилетів дракон, робить три кроки назад, далі – два кроки праворуч, щоб дійти до шафи, та присідає, щоб сховатися тощо. Головне – щоб дитина повторювала рухи у певній послідовності, тренуючи пам’ять та увагу.

Немає коментарів:

Дописати коментар