середу, 13 квітня 2016 р.

В гостях у казкарки


      Оксана Іваненко народилася 13 квітня 1906 року в Полтаві в інтелігентній сім’ї. Її батько був редактором газети, мати працювала вчителькою. Культ художнього слова, книги панував у родині Іваненків. У шість років Оксана видає власний рукописний журнал «Гриб», куди вміщує і свою першу казку.
Дівчинка змалку мріяла стати вчителькою. Вона дуже добре вчилася в гімназії, багато читала. В шістнадцять років Оксана поступила в Полтавський інститут народної освіти і стала працювати вихователькою дошкільного дитячого будинку.
На той час п’єс для дітей майже не було, тому Іваненко до кожного свята писала свою п’єсу. Її розучували, ставили, позичали для вистав іншим навчальним закладам. У вільний час вона ще пише казки, вірші, оповідання.
      В 1930 році вийшла її перша книжка для дітей «Майка та жабка». Але сама письменниця вважає, що справжня її творчість для дітей почалася значно пізніше, у 1933 році, коли вона написала казку «Сандалики, повна скорість!». Цей твір відзначили Корній Чуковський та Самуїл Маршак під час Першої республіканської конференції з питань дитячої літератури. Це було визнання, яке окрилило Оксану Іваненко. Вона починає активно відстоювати жанр казки, її ні з чим незрівняну силу і виховне значення. З’явилися її нові казки з фантастичними перетвореннями – «Чудесна квітка», «Три бажання», «Чарівні зерна», «Маяк». 
Згодом були написані перші «Лісові казки». Герої «Лісових казок» – казкові чижі, журавлі, кульбабки, тополі і дикі яблуньки по-новому заговорили до дітей про таємниці природи і навколишнього світу...(більше читайте на сторінці "Школа вчителя 4-го класу")


РАДЖУ ПРОЧИТАТИ:
Іваненко, О. Друкар книжок небачених / О.Іваненко ; худож. оформ. А.Базилевича. – Допов. і переробл. вид. – К. : Дитвидав УРСР, 1964. – 67 с. : ілюстр.
Іваненко, О. (1906-1997). Лісові казки / О.Іваненко ; поряд. В.Татаринова; передм. В.Костюченка; худож. О.Кошель. – К. : Веселка, 2006. – 64 с. : ілюстр., портр. – (Українській дитині).
Іваненко, О. Казки / О. Іваненко ; худож. В.Євдокименко. – К. : Веселка, 1992. – 320 с. : ілюстр.
Іваненко, О. Маленьким про великого Тараса : [Оповідання] / О.Іваненко ; мал. В.Євдокименка. – К. : Дитвидав, 1963. – 27 с. : ілюстр.

Немає коментарів:

Дописати коментар